18 Ekim 2014 Cumartesi

Yeryüzündeki Arı Ülke: Dharma Drum Mountain

Yazan: Chang Ding
"Dharma Davulu Dağı'nın (DDM) teşvik ettiği Dünya'da Arı Ülke kavramı, gökte bir şatoya benzer bir yanılsama veya fantezi değildir. Aksine, bu hepimiz ve her birimizin gerçek hayatta deneyimleyebileceği bir hakikattir." -Sheng Yen Usta

Dharma Davulu Dağı (Dharma Drum Mountain) Taipei'nin kuzeyindeki Jin Shan (Altın Dağ) kasabası yakınlarında, Pasifik okyanusuna bakan sarp dağlara kurulmuş. Taipei Merkez istasyonundan kalkan otobüsle buraya yaklaşık iki saatte ulaşıyoruz. Dharma Drum'a yaklaşırken bizi 8 metre yüksekliğinde zarif bir Guan Yin heykeli karşılıyor. Arkasında da yeşilin içine serpiştirilmiş gibi duran binalarıyla manastır görünüyor.
Şefkat Bodhisattvası Guanyin

İlk bakışta üç büyük bina göze çarpıyor manastırda: Ortada Buda Holü, ofis binası, yurtların oluşturduğu kompleks, solda kütüphane binası ve sağdaki Chan Holü (ya da meditasyon binası). Kütüphanenin arkasındaki tepede ise yeni kurulan Dharma Drum Üniversitesinin binaları yükseliyor.



Girişte bekleyen gönüllülere önceden iletişime geçtiğimiz rahibin adını verince bizi Chan Holüne yönlendiriyorlar. Gönüllü olarak kaydımızı yaptırdıktan sonra uzunca bir süre kalacağımız yatakhaneye geçiyoruz. Ertesi gün diğer gönüllülerle birlikte kolları sıvıyoruz. Her gün farklı bir görev veriliyor: yemek servisi, temizlik, ağaçların bakımı vs. Bir rahip bize görevimizi anlattıktan sonra çalışma Zen'inden bahsediyor, "Çalışmak da meditasyondur. Telaş etmeden çalışın, yalnızca yaptığınız işe odaklanın..."

Gönüllü çalışan arkadaşlarımız
Chan Holü dağın en tepesinde, sırtını ormana dayamış bina 5 gün, 7 gün veya daha uzun süreli meditasyon inzivaları için tasarlanmış, 150 kişilik bir meditasyon salonu, yemekhane ve yatakhanelerden oluşuyor. Arkasındaki ormanda inzivaya katılanların meditasyon yapması için yürüyüş yolları ve bahçeler düzenlenmiş.
Meditasyon için düzenlenmiş bahçe
Bambular arasında yürüyüş

Gönüllü çalışma her gün bir kaç saatimizi alıyor. Geri kalan zamanda soluğu kütüphanede alıyoruz. Çince, İngilizce, Japonca, Sanskrit, Tibetçe yazmalar, akademik araştırmalar, süreli yayınlar vb. Budizm ve diğer dinler hakkında aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir koleksiyon.

Dharma Davulu Dağı ziyaretimiz Çin Yeni yılı tatiline denk geliyor. Yeni yılda aileleriyle birlikte tapınakları ziyaret etme alışkanlığı bulunan Tayvan halkı güzel havayı da fırsat bilip manastıra akın etmiş. Ancak bu gürültülü kalabalık bile manastırın huzurlu havasını bozmaya yetmiyor. Rahiplerle bayramlaşan, şans getirmesi için çanı çalan, baş rahibin yeni yıl konuşmasını dinleyen halkın manastırda bir yemek yemesi de adet haline gelmiş. Yemekhanenin önünde uzun kuyruklar oluşuyor, ancak yemekhanedeki kalabalığa düzen ve sessizlik hakim. Gürültülü yemek yemenin adetten sayıldığı Tayvan için şaşırtıcı bir manzara. Yemek için her hangi bir ücret talep edilmiyor, meditasyon dersleri veya diğer etkinlikler için de. Ancak yemekten kalkan Dharma Drum izdeşleri bağış kutusuna yüklüce bir para bırakmadan ayrılmıyor. Manastır yoğun olarak gönüllülerin çalışmalarına ve destekçilerin bağışlarına dayanıyor.
Çin yeni yıl telaşı bitince manastır tekrar monoton rutinine geri dönüyor. Sabah saat 4.30'ta kalk çanı çalıyor, saat 5.00'te 'Sabah Dersi' - bir kaç sutranın ilahi şeklinde okunduğu ayin -  başlıyor, ardından kahvaltı. Kahvaltıdan sonra biraz dinlenip gönüllü çalışma için kolları sıvıyoruz. Öğle yemeği, kısa dinlenme ve ardından tekrar çalışma. Akşam yemeği saat altıda ve, sekiz buçukta 'Akşam Dersi' için toplanılıyor.

Bu her günkü rutin etrafında dönen manastır hayatı konfordan uzak. Tahta zemine serilen ince şilteden oluşan yataklar, sert zeminde yatmaya alışık olmayanları zorlayacak cinsten. Kış aylarında dağda sıcaklık kimi zaman 6 - 7 dereceleri görmesine rağmen, herhangi bir ısıtma sistemi bulunmuyor. Ortalarda televizyon seyreden, radyo dinleyen görülmüyor. Banyo tuvaletler temiz, sıcak su eksik olmuyor, ancak genel olarak Sheng Yen Usta'nın, "İstekleri azalt, yeterini bil," ilkesi doğrultusunda lüksten kaçınılmış.

Ama bu sadelik yemek zamanı geldiğinde bozuluyor. Tüm öğünler tam vejetaryen, hafif, ama süper lezzetli yemeklerden oluşuyor; şifa deposu sebze, meyve ve tahıllardan yapılma çeşit çeşit yemekleri tek tek denemeden alamıyoruz kendimizi.

1949'da Çin'deki iç savaştan kaçıp Tayvan'a geldiğinde elinde bir kaç cilt sutradan başka hiç bir şeyi olmayan genç bir rahip olan Sheng Yen Usta, doktorasını Japonya’da tamamladıktan sonra Amerika’ya gitmiş, New York’ta bir meditasyon merkezi kurmuş. Tayvan’da olduğu kadar Amerika ve Avrupa’da da tanınmış bir meditasyon öğretmeni ve Budist öğretiye son derece hakim bir akademisyen. Yabancı dillerde yayınlanmış onlarca kitabı bulunuyor. 2009'da öldüğünde ardında, etkisi Tayvan'ı aşıp Avrupa, Asya ve Amerika'ya yayılmış Dharma Drum Mountain organizasyonunu bırakmış.

Budist eğitim olmadan Budizmin bir geleceğinin olamayacağı düşüncesiyle, Sheng Yen tüm çabalarını eğitim üzerinde yoğunlaştırmış. Dharma Drum tüm dünya yayılmış şubelerinde rahipler ve halk için meditasyon kursları, inzivalar düzenleniyor. Manastırda bir rahip okulu ve bir de üniversite kurulmuş, Budist araştırmalar dışında çevre koruma ve sosyal hizmetler alanında lisans ve lisans üstü eğitim veriliyor.

Konuştuğumuz meditasyon salonunun başında bulunan rahip Guo Yuan, uzun yıllar Amerika’daki merkezin başındaymış, Sheng Yen Usta ile birlikte dünyanın çeşitli ülkelerinde meditasyon inzivaları düzenlemişler. Avrupa ve Amerika’daki şubelerinin dışında, Tayvan’daki merkez manastırda da yılda bir kaç kez yabancılar için İngilizce meditasyon inzivası düzenlediklerini anlatıyor. Kapılarının her milletten, her dinden meditasyon öğrenmek isteyen insana açık olduğunu söylüyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder