23 Ekim 2014 Perşembe

Şefkat

ŞEFKAT

Chögyam Trungpa'nın “Cutting Through Spiritual Materialism" adlı kitabından alıntıdır.
Türkçesi: Nil Köken

Şefkat sürekli kendinizle dost olma eylemidir. Kendinizle dost olduğunuzda bu dostluğu içinizde tutamazsınız; onu dışa vurmanız gerekir ki bu da sizin dünyayla olan ilişkinizdir. Böylece şefkat dıştaki dünyaya bir köprü oluşturur. Bir kişinin kendisine duyduğu güven ve şefkat hayatla dans etme, dünyanın enerjileriyle iletişime geçme esini verir.

Bu türden bir esin ve açıklık yokluğunda ise ruhsal yol samsaranın arzu yoluna dönüşür. Kişi kendini geliştirme hayal hedeflere ulaşma arzusu içinde hapsolur. Eğer hedefe ulaşamadığımız hissediyorsak umutsuzluk ve tatminsizliğin işkencesiyle acı çekeriz. Öte yandan hedefimize ulaşmada başarılı olduğumuzu hissediyorsak kendimizden fazla memnun ve saldırgan olabiliriz. “Ben ne yaptığımı biliyorum, bana dokunma” durumu.

Oysa şefkatin başarıyla hiç bir ilgisi yoktur. O geniş, açık ve çok cömerttir. Bir kişi gerçek şefkat geliştirdiği zaman başkalarına mı kendisine mi cömert olduğunu ayırdedemez. Çünkü şefkat, bir doğrultusu, “benim için”, “onlar için”leri olmayan çevresel bir merhamettir. Sevinçle doludur, spontan olarak var olan sevinçle, güven duygusunun süreğen sevinciyle doludur ki bu anlamda sevinç muazzam bir bolluk ve zenginlik içerir.

Şefkatin mutlak bir bolluk tavrı olduğunu söyleyebiliriz: bir anti-fakirlik tavrı, istemeye açılan bir savaş. Tüm kahramanca, lezzetli, pozitif, vizyonerce ve engin nitelikleri içerir. Daha geniş düşünmek, kendimizi daha özgür ve açıklık içerek bir yolla kendimizle ve dünyayla ilişkilendirmek demektir.

Şefkat size kendiliğinden insanlarla bağ kurmanız için davet eder çünkü artık insanları enerjinizdeki kaçaklar olarak görmezsiniz. Onlar enerjinizi yeniden şarj ederler çünkü onlarla ilişki kurma sürecinde kendi içsel bolluğunuzu ve zenginliğinizi tanırsınız. Zor bir durumla karşılaştığınız her sefer bunu iç zenginliğinizi göstermek için hoş bir fırsat olarak değerlendirirsiniz.

Şefkat açık yolun anahtarıdır. Açıklık bir başkasına bir şey vermek değil kendi talebinizden ve temel arzu kriterinden vazgeçme meselesidir. Bu bulunduğunuz yeri güvence altında tutmanıza gerek olmadığı gerçeğine güvenmeyi öğrenmektir. Açık kalmayı karşılayacak kadar bol olan temeldeki içsel zenginliğinize güvenmeyi öğrenmektir.

Açıklıksa neyseniz o olmaktır. Eğer kendiniz olmakla rahat hissediyorsanız açıklık ve iletişim ortamı kendiliğinden ve doğallıkla açığa çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder