16 Ekim 2014 Perşembe

Alavaka Sutta

YILAN BÖLÜMÜ
10. ALAVAKA SUTTA
İngilizcesi: H. Saddhatissa
Türkçesi: Changding
Alavaka
Bir başka iblis önce Buda'yı tehdit eder, ve ardından bazı sorular sorar; bunlar Buda tarafından cevaplanır.

Şöyle işittim: Bir gün Buda Alavi kasabası yakınlarında yakkha (iblis) Alavaka'nın evinde kalmaktaydı. Bu sırada Alavaka Buda'ya geldi ve bağırdı: “Çık dışarı, keşiş!” Buda, “Pekala, arkadaş.” diyerek oradan ayrıldı. Yakka bunun üzerine emir verdi: “Gel içeri, keşiş!” Buda “Tamam, arkadaş.” diyerek içeri girdi.
Yakkha ikinci kez Buda'ya bağırdı: “Çık dışarı, keşiş!” Buda yine, “Pekala, arkadaş” diyerek orayı terk etti. Yakka ikinci kez emretti: “Gel içeri, keşiş!” Buda “Tamam, arkadaş.” diyerek tekrar içeri girdi. Yakkha üçüncü kez Buda'ya bağırdı: “Çık dışarı, keşiş!” Buda üçüncü kez, “Pekala, arkadaş” diyerek orayı terk etti. Ancak Alavaka yine bağırıp emir verince, Buda sertçe yanıtladı: “Sana boyun eğmeyeceğim, sen de dilediğini yapabilirsin.” “O zaman ben de sana bir soru soracağım, keşiş, eğer cevap vermezsen zihnini ayartacağım, veya kalbini sökeceğim, ya da seni ayaklarından tutup nehrin karşı kıyısına fırlatacağım!” “Zannetmem, arkadaş, tanrıların, Maraların, Brahmaların, veya insanların dünyasında bana bu söylediklerini yapabilecek kimse yoktur. Ancak, arkadaş, sorunu sorabilirsin.”
1 Alavaka: Bu dünyada bir insan için en büyük servet nedir? Mutluluğu getiren iyi uygulama nedir? Tüm lezzetlerin en tatlısı nedir? En soylu olduğu söylenen yaşam tarzı hangisidir?
(181)
2 Buda: Güven bu dünyada insan için en büyük servettir. İyi uygulanmış Dhamma [en büyük] mutluluğu getirir. Gerçek, tüm lezzetlerin en tatlısıdır. Bilgelikle yaşamanın en soylusu olduğu söylenir.
(182)
3 Alavaka: Kişi [tekrarlayan doğum] selini nasıl geçebilir? Kişi [varoluş] denizini nasıl geçebilir? Kişi mutsuzluğu nasıl aşabilir? Kişi kendini nasıl arındırabilir?
(183)
4 Buda: Kişi [doğum ve ölüm döngüsünün - Samsara] selini güvenle geçebilir. Kişi [varoluş] denizini dikkatle geçebilir. Kişi mutsuzluğu yoğun çaba ile aşabilir. Kişi kendini bilgelikle arındırabilir.
(184)
5 Alavaka: Kişi bilgiyi nasıl edinir? Kişi servete nasıl sahip olur? Kişi şöhrete nasıl ulaşır? Kişi nasıl arkadaşlar kazanır? Kişi bu dünyadan bir sonrakine geçerken nasıl pişmanlık duymayabilir?
(185)
6 Buda: Kişi, gayretli ve dikkatli bir şekilde, Nibbana'ya ulaşmak için arahantların Dhammasına güven besleyip onu dinleyerek bilgiyi edinir.
(186)
7 Doğru olanı yapan kişi, kararlı olan kişi, çalışkan kişi servete sahip olur. Kişi gerçek ile şöhrete ulaşır. Veren kişi arkadaşlar kazanır.
(187)
8 İçinde dört erdemi – doğru sözlülük, iyilik, enerji ve cömertlik - besleyen kişi ölümünden sonra pişmanlık duymayacaktır.
(188)
9 Gerçek, kendini kontrol, cömertlik ve sabırdan daha üstün nitelikler olup olamayacağını öğrenmek için diğer çileci ve brahminlere danışmaya davet ediyorum!
(189)
10 Alavaka: Neden diğer çileci ve brahminlere danışacakmışım ki? Bugün benim geleceğime neyin faydalı olacağını anladım.
(190)
11 Buda, Alavi yakınlarındaki evime, aslında benim iyiliğim için geldi. Bugün büyük hedeflere ulaşmak için neyin verilmesi gerektiğini anladım.
(191)
12 Bugünden itibaren, Tam Aydınlanmış Olana ve onun mükemmel öğretisine saygılarımı sunarak köyden köye, kasabadan kasabaya dolaşacağım.

(192)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder