20 Ekim 2014 Pazartesi

Fo Guan Shan: Buda'nın Işığı Dağı


Yazan: Chang Ding

Tayvan küçük bir ada, kuzeydeki başkent Taipei'den güneyin en büyük şehri Kaoshiung'a ulaşmamız dört saat kadar sürüyor.  Burada pırıl pırıl bir gökyüzü karşılıyor bizi. Kuzeyin sürekli kapalı, yağışlı havasından bir süreliğine kurtulunca keyfimiz yerine geliyor. Otogardan Dashu kasabası yakınlarındaki Foguang Shan manastırına yaklaşık bir saatte varıyoruz.

Fo Guang Shan'ın kurucusu Hsing Yun Usta, iç savaşın ardından 1949'da Tayvan'a gelmiş, Linji Chan (Rinzai Zen) okuluna mesup bir rahip. Geçtiğimiz yüzyılın başlarında Çin’de ortaya atılan Hümanist Budizm fikirlerinden büyük ölçüde etkilenmiş.
Büyük Buda Holü

Yapımına 1967'de başlanan Foguang Shan Tayvan'ın en büyük manastırı ve aynı zamanda ülkedeki en büyük Budist organizasyonu. Tayvan'ın farklı yörelerinde bir üniversite, bir kaç lise, klinikler, çocuk kreşleri açmışlar. Manastırı gezerken dikkatimizi rahip elbiseleri içindeki Afrikalılar çekiyor. Faaliyetleri dünyada 173 ülkeye yayılmış olan Fo Guang Shan’ın Güney Afrika Cumhuriyeti’nde de büyük bir manastırı bulunuyor.

Meditasyon Salonu
Kaoshiung’daki ana manastır devasa büyüklükte; klasik Çin manastırlarının tüm unsurlarına ek olarak, arasında 30 metrelik heykellerin de bulunduğu binlerce Buda tasviri manastırın çeşitli yerlerine serpiştirilmiş. Başta Chan olmak üzere Çin Budizminin tüm renklerini barındırıyor. Hatta kimi yerlerde Burma, Tayland veya Tibet tarzlarını yansıtan tasvirler de görülüyor.

Arı Ülke Mağarası
Manastırın girişinde bulunan iki mağara sergi salonu olarak düzenlenmiş. Budist Sanat Müzesi olarak tasarlanmış olan birinci mağara, 1000 yıllık antikaları, dünyanın farklı yörelerinden getirilmiş heykelleri barındırıyor. İkinci mağara ise Arı Ülke Mağarası; burada çeşitli Buda, bodhisattva ve arahat heykelleriyle ayrıntılı ve renkli bir cennet tasviri yapılmış. Renkli heykeller, lotus göleti tasviri ve fantastik ayna oyunlarıyla adeta spirituel bir panayıra benziyor.

Amithaba Buda'nın Arı Ülkesi
Budist Sanat Müzesi içinde, ne için yapıldığını kestiremediğimiz çılgın ayna oyunları.

Manastırın hemen yanında yapımı 2011’de tamamlanan Buda Anıt Müzesi bulunuyor. Burası da devasa büyüklükte tasarlanmış müze Gotama Buda’ya ait bir adet diş barındırıyor. Bu nedenle burası bir hac merkezi olarak tasarlanmış, girişte restoranları, marketleri ve kafeleriyle modern bir alış veriş merkezi bulunuyor. AVM'yi geçince, 150 metre yükseklikten bizi izleyen dev Buda heykeli ile sonlanan, uzunluğu 1 kilometreyi bulan yürüyüş yolu çıkıyor karşımıza. Yolun iki tarafına Buda'nın 'Sekiz Katlı Asil Yol' öğretisine ithafen 8 pagoda dikilmiş.

Buda heykelinin önünde ise içinde Buda'nın dişinin bulunduğu bir müze bulunuyor. Buda'nın dişinin Kültürel Devrim sırasında Tibet’ten kaçmak zorunda kalmış rahip Kunga Dorje Rinpoche tarafından bağışlanmış olması da anlamlı bir ayrıntı. Rinpoche bu kutsal emaneti Çinli bir rahibe teslim ederek milliyetçiliği, sınırları aşan bir şefkat göstermiş.
Buda Anıt Müzesi
Müzeden bir Guan Yin tasviri

Bize manastırda rehberlik eden rahibe, daha önce Tayvan turnesine çıkmış bir Türk dans grubunu ağırlamış. Dansçılarımız manastırdaki yemeklerin helal olmadığından endişelenmiş olsalar gerek ki, yemeklerin çoğunun tadına bile bakmamışlar. Çok yazık olmuş, çünkü manastırın içindeki restoranda tattığımız yemekler oldukça lezzetli ve %100 vejetaryen.

Tayvanlı Budistler, Budizm’in öldürmeme ilkesi doğrultusunda sıkı birer etyemezler. Vejetaryenlik böylesine yaygın olunca da, adada dünyanın en yaratıcı ve en zengin vejetaryen mutfağı gelişme fırsatını yakalamış. Tavuk, balık ya da dana tadı ve dokusu verilmiş vejetaryen etleri, vejetaryen salamlar ve sosileri gerçeklerinden ayırmak güç. Çin ve dünya mutfağından ünlü yemeklerin vejetaryen versiyonları, veganlar için süt ve yumurta kullanılmadan yapılmış kek ve pastalar sunan restoranlar uygun fiyatlarıyla et yiyenler için bile sağlıklı ve lezzetli bir alternatif oluşturmuşlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder