Yazan: Chang Ding
Fo Guang Shan'ın kurucusu Hsing Yun Usta, iç savaşın ardından 1949'da Tayvan'a gelmiş, Linji Chan (Rinzai Zen) okuluna mesup bir rahip. Geçtiğimiz yüzyılın başlarında Çin’de ortaya atılan Hümanist Budizm fikirlerinden büyük ölçüde etkilenmiş.
Büyük Buda Holü |
Yapımına 1967'de başlanan Foguang Shan Tayvan'ın en büyük manastırı ve aynı zamanda ülkedeki en büyük Budist organizasyonu. Tayvan'ın farklı yörelerinde bir üniversite, bir kaç lise, klinikler, çocuk kreşleri açmışlar. Manastırı gezerken dikkatimizi rahip elbiseleri içindeki Afrikalılar çekiyor. Faaliyetleri dünyada 173 ülkeye yayılmış olan Fo Guang Shan’ın Güney Afrika Cumhuriyeti’nde de büyük bir manastırı bulunuyor.
Meditasyon Salonu |
Kaoshiung’daki ana manastır devasa büyüklükte; klasik Çin manastırlarının tüm unsurlarına ek olarak, arasında 30 metrelik heykellerin de bulunduğu binlerce Buda tasviri manastırın çeşitli yerlerine serpiştirilmiş. Başta Chan olmak üzere Çin Budizminin tüm renklerini barındırıyor. Hatta kimi yerlerde Burma, Tayland veya Tibet tarzlarını yansıtan tasvirler de görülüyor.
Arı Ülke Mağarası |
Amithaba Buda'nın Arı Ülkesi |
Budist Sanat Müzesi içinde, ne için yapıldığını kestiremediğimiz çılgın ayna oyunları. |
Buda heykelinin önünde ise içinde Buda'nın dişinin bulunduğu bir müze bulunuyor. Buda'nın dişinin Kültürel Devrim sırasında Tibet’ten kaçmak zorunda kalmış rahip Kunga Dorje Rinpoche tarafından bağışlanmış olması da anlamlı bir ayrıntı. Rinpoche bu kutsal emaneti Çinli bir rahibe teslim ederek milliyetçiliği, sınırları aşan bir şefkat göstermiş.
Buda Anıt Müzesi |
Müzeden bir Guan Yin tasviri |
Bize manastırda rehberlik eden rahibe, daha önce Tayvan turnesine çıkmış bir Türk dans grubunu ağırlamış. Dansçılarımız manastırdaki yemeklerin helal olmadığından endişelenmiş olsalar gerek ki, yemeklerin çoğunun tadına bile bakmamışlar. Çok yazık olmuş, çünkü manastırın içindeki restoranda tattığımız yemekler oldukça lezzetli ve %100 vejetaryen.
Tayvanlı Budistler, Budizm’in öldürmeme ilkesi doğrultusunda sıkı birer etyemezler. Vejetaryenlik böylesine yaygın olunca da, adada dünyanın en yaratıcı ve en zengin vejetaryen mutfağı gelişme fırsatını yakalamış. Tavuk, balık ya da dana tadı ve dokusu verilmiş vejetaryen etleri, vejetaryen salamlar ve sosileri gerçeklerinden ayırmak güç. Çin ve dünya mutfağından ünlü yemeklerin vejetaryen versiyonları, veganlar için süt ve yumurta kullanılmadan yapılmış kek ve pastalar sunan restoranlar uygun fiyatlarıyla et yiyenler için bile sağlıklı ve lezzetli bir alternatif oluşturmuşlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder